Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik ben bezig met de aanschaf van een gebruikte auto. Ik ken niemand die mee wil met een kritische technische blik en relevante vragen richting de verkoper. Hebben jullie aankooptips?

Vraag gesteld door op 10 augustus 2020

Ik ben druk bezig met de aanschaf van een gebruikte auto. Ik ken helaas niemand die mee wil met een kritische technische blik en relevante vragen richting de verkoper. Waar kan ik als leek nog naar kijken of moet ik zeker naar vragen? Hebben jullie aankooptips voor een gebruikte auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er zijn wel een paar relevante zaken waaraan je vóór de koop aandacht kunt geven. Bijvoorbeeld de banden die misschien goed genoeg zijn voor aflevering maar op redelijk korte termijn tóch aan vervanging toe zijn. Informeer ook of de bewuste auto een distributieketting heeft óf een distributieriem. Wat het laatstgenoemde betreft, kent deze een voorgeschreven vervangingstermijn en is vervanging best prijzig. Het is dan wél zo slim dat bij aflevering op kosten van de verkoper geregeld te krijgen.

Dat geldt ook voor een mogelijk aanwezig navigatiesysteem. Het kaartmateriaal kan soms verouderd zijn en een update is vaak niet goedkoop. Vraag hoe recent de navigatiekaart is en dwing desnoods een nieuwe versie af. Zo lang het koopcontract niet ondertekend is, heeft u dit soort troeven achter de hand om uit te spelen en daar uw voordeel mee te doen. Voor alle aanvullende tips zie onze pagina Tweedehands auto kopen in 11 stappen.

Op anwb.nl vindt u - gebundeld op één pagina - meer relevante informatie over auto's.