Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hevig trillen voorwielen

Vraag gesteld door op 7 augustus 2020

Ik ben met caravan in Denemarken. Volvo S40 automaat. Incidenteel als ik vanaf redelijke snelheid gas los heb gelaten en weer optrek gaat de auto heel erg trillen stuur en voorkant beiden wielen. Het lijkt dan of je over een "keiweg" rijdt. Plaatselijke automonteur kon niets vinden omdat het euvel niet op te wekken was. Misschien omdat caravan er niet achter hing?

Enig idee hoe gevaarlijk het is door te rijden? Wat het is waar ik moet zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een trilling in uw Volvo S40 wanneer u met aangekoppelde caravan gas loslaat en vervolgens weer de snelheid verhoogt.

Het lijkt duidelijk vanaf de voorzijde vandaan te komen. Er zijn een paar opties. Er kan een defect zijn aan de motor- of versnellingsbakophanging. Een motorsteun kan wat los zitten en de rubberen ophanging kan door ouderdom ook wat slap geworden zijn. Wanneer je dan wat gas geeft met een aangekoppelde caravan, die ook nog flink wat wind vangt, kan de motorophanging wat gaan schudden met een dergelijk verschijnsel als gevolg.

De tweede optie is de aandrijving. Dan heb ik het over de assen en homokineten die bij wat gevorderde slijtage in zo'n situatie door inwendige speling een trillend bijeffect kunnen opleveren, dat merkbaar is in het stuur. De neus van de auto gaat dan ook wat zwabberen.

Gezien de inmiddels 14 jarige leeftijd van de auto denk ik dat u dit moet zien als een bepaalde slijtage die zich i.c.m. de caravan manifesteert. Zonder caravan merkt u waarschijnlijk (nog) niks en heeft de betreffende monteur om die reden ook niks kunnen ontdekken. Ik zie daarom nog geen hoge nood maar het zal op den duur zeker verergeren. Dan zal vermoedelijk één van de twee mogelijke gebreken opgelost moeten worden.

Wanneer u enigszins door te anticiperen dergelijke voorvallen kunt beperken, zie ik geen direct gevaar om zo te rijden. Mocht u desondanks twijfel hebben, schroom niet om contact op te nemen met de ANWB Alarmcentrale die u misschien voor nader onderzoek kan doorverwijzen.

Alarmcentrale

Bel 088 269 28 88
(vanuit Nederland)

Bel 00 31 70 314 14 14
(vanuit het buitenland)