Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager zonder trekhaak

Vraag gesteld door op 26 juli 2020

Ik heb een Ford B-Max en geen trekhaak wat is de beste fietsendrager voor dit model auto? Er moeten minimaal 2 fietsen op bevestigd kunnen worden. Het zijn geen e-bikes.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de beste fietsendrager is voor uw Ford B-Max zonder trekhaak.Het gaat niet om het vervoer van e-bikes.

Zonder trekhaak is een fietsendrager die aan de achterklep bevestigd kan worden een optie maar in de regel geschikt voor fietsen van maximaal 15 kg per stuk. Dan zou het in uw geval één van deze dragers kunnen zijn mits het om bijvoorbeeld lichtgewicht sportfietsen gaat. Gaat het in uw geval om ''gewone'' fietsen is aan de achterklep al niet meer haalbaar en is het dak nog een optie. De daklast van uw auto is volgens opgave maximaal 60 kg en dan blijft het dak nog als enige mogenlijkheid over. Echter niet zwaarder dan 20 kg per stuk en we zien dat inclusief twee dragers je al snel boven de toegestane daklast van 50 kg heen gaat.

Wanneer het in uw geval niet gaat om lichtgewicht sportfietsen, wordt het vervoeren van twee of meer fietsen zónder trekhaak per definitie een probleem en is dus niet mogelijk. En mét trekhaak eigenlijk ook niet omdat de B-Max maar 50 kg op de trekhaakkogel mag hebben.