Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem

Vraag gesteld door S. Hansen op 3 augustus 2020

Wij hebben een Renault Megane uit 2015 met 100.000 km op de teller. Deze hebben we in januari 2017 gekocht en altijd netjes in onderhoud gehad. Afgelopen week moest de distributieketting vervangen worden omdat er speling opzat. Tevens zijn de tandwielen vervangen omdat deze ook versleten waren. Ik heb begrepen dat in principe een distributieketting een autoleven lang mee moet gaan bij normaal gebruik. In hoeverre zou ik aanspraak kunnen maken op compensatie bij de dealer omdat wij redelijker wijs deze kosten niet zouden mogen verwachten?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De distributieketting van uw Renault Megane (2015/100.000 km) dient te worden vervangen. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Levensduur distributieketting

Bij normaal gebruik en regulier onderhoud van de auto mag u van een distributieketting verwachten dat die een autoleven lang meegaat.

Wettelijke garantie

Nu de ketting al na 5 jaar en 100.000 km aan vervanging toe is, maak dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst. Ofwel er is sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW).

Voor en beroep op non-conformiteit dient u zich als consument de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te herstellen. Laat u dit na, dan verspeelt u zodoende uw rechten.

Verdeling reparatiekosten

Indien er sprake is van non-conformiteit dan zijn de reparatiekosten volledig voor rekening van de verkoper ingevolge art 7:21 lid 2 BW.

Stappenplan

Middels het stappenplan klachten na aankoop leggen wij u stapsgewijs uit hoe u een dergelijk probleem kan aanvliegen.