Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Servicelampje brandt

Vraag gesteld door op 4 juli 2020

Heb een Citroën C5 met kenteken X van 2007. Het lampje service blijft branden, met de mededeling motormanagement. Wat kan hier aan de hand zijn, kan ik hiervoor de ANWB inschakelen, want wij durven niet meer te rijden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Op het dashboard van uw Citroën C5 brandt het controlelampje van het motormanagement. Er hoeft niet direct gestopt te worden als het lampje brandt, maar het is wel een indicatie dat er iets mis is wat verholpen moet worden.

Gevolgschade aan de katalysator is niet uitgesloten, en de uitlaatgassen kunnen meer vervuilend zijn dan in het normale geval. Het lampje gaat ook branden als de katalysator al de geest heeft gegeven. Er zijn daarnaast verschillende oorzaken mogelijk. Door problemen met de ontsteking kan het storingslampje oplichten. Verder kan ook een vervuild gasklephuis de oorzaak zijn. Maar er zijn nog een handje vol oorzaken te bedenken zoals een lekke vacuümslang of misschien iets lambda-sonde (defect, vervuiling of elektrische aansluiting).

Er is dus géén eenduidige oorzaak voor, nader onderzoek is noodzakelijk om tot een diagnose te komen door een garage. De auto kan gerust rijden maar dit is wel iets om op korte termijn te doen.