Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximumsnelheid Frankrijk

Vraag gesteld door L. Oonk op 14 juli 2020

Op de website staat staat dat de maximum snelheid in Frankrijk 130 km/h is. Voor een beginnend bestuurder is dit echter 110 km/h. Nu is mijn vraag of dit geldt voor alleen de Franse beginnende bestuurders of ook voor de Nederlandse?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de maximum snelheid in Frankrijk. U wilt graag weten of de verlaagde maximum snelheid voor beginnend bestuurders ook geldt voor houders van het Nederlandse rijbewijs die dit recent hebben gehaald.

Ja, de maximum snelheidsbeperking geldt ook voor houders van het Nederlandse rijbewijs.

Maximum snelheid in Frankrijk

De algemene maximum snelheid in Frankrijk is 130 km/u. Voor student chauffeurs en gedurende de proeftijd van het rijbewijs, geldt een maximum snelheid van 110 km/u. Uit de Franse wet volgt dat vanaf het behalen van een rijbewijs een proeftijd van 3 jaren wordt opgelegd. Deze proeftijd geldt in Frankrijk voor o.a.: de maximum snelheid en het maximum aantal punten voordat een rijbewijs kan worden ingenomen (art. R413-5 jo. L223-1 Code de la route).

Conclusie

Tot 3 jaar na het behalen van een rijbewijs geldt een beperking van de maximum toegestane snelheid in Frankrijk. Hierbij wordt geen onderscheidt gemaakt op grond van welk land het rijbewijs heeft uitgegeven.

Voor meer informatie over de verkeersregels in Frankrijk verwijs ik u graag naar onze website.