Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Echtheid bekeuring Spanje

Vraag gesteld door I. el Sayed Ali op 21 juli 2020

Ik heb vandaag een brief binnengekregen met een snelheidsboete in Spanje. Ik vraag me überhaupt af of dit wel een echte boete is? Ik ben namelijk nog nooit in Apanje geweest en daar zou ik ook zeker niet met de auto heen gaan. Sterker nog, ik was in die periode in Cairo en de auto stond geparkeerd in een garage. Het is dus onmogelijk dat deze boete kan kloppen.

Ik snap echter niet waarom ik dit krijg en hoe ze aan mijn gegevens zijn gekomen. Kunt u hier misschien naar kijken? Wat raadt u mij aan om te doen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een brief uit Spanje ontvangen m.b.t. een (ernstige) snelheidsovertreding. Op het moment dat de overtreding geconstateerd werd (25-01-2020) was u zeker niet in Spanje en stond uw auto in een parkeergarage. U wilt graag weten of het een 'echte' boete is en hoe de brief bij u terecht kan zijn gekomen. Ook wilt u graag weten wat u tegen deze boete kunt doen, aangezien u het strafbare feit niet gepleegd heeft. 

Echtheid

Er zijn voor mij geen redenen om te twijfelen aan de echtheid van deze brief. De omschrijving van de overtreding, de opgelegde straf en de rechtsmiddelen hiertegen, zijn in de brief opgenomen evenals het kenteken van de auto. Alle noodzakelijke gegevens worden correct vermeld. Ook de organisatie die de boete incasseert is de instantie die hiervoor gebruikelijk wordt ingeschakeld.

Persoonsgegevens

Door de zogenoemde Cross Border Enforcement-richtlijn kunnen de autoriteiten van andere EU-lidstaten, net als de Nederlandse politie en belastingdienst, gegevens opvragen uit het kentekenregister. De uitwisseling van gegevens moet zorgen dat de verkeersveiligheid op Europese wegen beter wordt. De uitwisseling van gegevens is toegestaan voor veel voorkomende verkeersovertredingen waaronder te rijden met een te hoge snelheid.

Conclusie

Er is voor mij geen reden om te twijfelen aan de echtheid van de boete. Via de CBI-richtlijn zijn de persoonsgegeven gekoppeld aan het kenteken opgevraagd bij de RDW. U stelt dat u de overtreding niet heeft (kunnen) begaan.

Ik raad u aan om contact op te nemen met Transit op telefoonnummer 0034 91 18 76 440 (dit kan in het Nederlands) en uw situatie daar voor te leggen. Mocht u er telefonisch niet uitkomen, dan raad ik u aan het dossier op te vragen. Als uw auto inderdaad in een garage stond op 25 januari 2020, dan kan uw auto onmogelijk gefotografeerd zijn. Ik ga ervan uit dat o.a. een foto kan worden opgevraagd. Als dan blijkt dat er sprake is van een afleesfout of een voertuig dat onrechtmatig uw kenteken gebruikt dan kunt u op die grond bezwaar aantekenen tegen deze boete.

Voor meer informatie over de Spaanse verkeersboete verwijs ik u graag naar onze website.