Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting Dacia Duster 2014

Vraag gesteld door A.M. Groen op 16 juli 2020

Bij mijn Dacia Duster TCE 4x2 Laureate is na een storingsmelding de distributieketting vervangen bij de dealer. Deze dealer vertelde mij dat deze ketting een autoleven hoort mee te gaan. De kilometerstand was bij reparatie 40.840 km. Zij willen nu een coulanceregeling toepassen van 30% voor Dacia, 40% voor de dealer en 30% voor mij. Dit betekent voor mij incl. BTW bijna 500 euro te betalen. Ik ben van mening dat zij een ondeugdelijk product hebben geleverd en zij dus voor de kosten op moeten draaien. Graag uw mening hier over.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft de distributieketting van uw auto (een Dacia Duster, bouwjaar 2014 (met 40.840 km op de teller) moeten laten vervangen. De dealer stelt de volgende coulanceregeling voor: 30% voor Dacia, 40% voor de dealer en 30% voor u. U vraagt of dit redelijk is.

Ik heb uw zaak voorgelegd aan onze technisch experts. Volgens hen hoeft u bij uw auto met deze kilometerstand en dit bouwjaar niet te verwachten dat de distributieketting vervangen hoeft te worden. Op zich kan ook een distributieketting slijten en vervangen moeten worden, maar dan moet u bij uw auto denken een kilometerstand van circa 250.000.

Wij zijn het dus met u eens dat het in dit geval gaat om een ondeugdelijk product. Dit gebrek had u in redelijkheid niet hoeven verwachten. Op grond van non-conformiteit (artikel 7:17 BW) heeft u recht op kosteloos herstel. Het gedane voorstel is dus niet redelijk.

Voor meer informatie over wat u kunt eisen bij een non-conform producten verwijs ik u naar onze website.