Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Differentieellager Skoda Yeti 2014 99.755 km

Vraag gesteld door C. Kok op 13 juli 2020

Ik ben naar de Skoda dealer geweest met een geluidje ergens aan de voorkant, eerst dacht men aan een wiellager, maar nadat hij op de brug was geweest en de motor gestart hoorde ik, die 55 jaar in diverse autobedrijven heeft gewerkt, dat het differentieellager aan de linkerkant het geluid veroorzaakte.

Dat werd een dure reparatie, ik vroeg nog om coulance aan de dealer maar dat werd meteen afgewezen. Ik had gevraagd of ze het oude lager in de auto wilden leggen, zodat ik kon zien wat er loos was. Duidelijk was te zien dat de geharde laag van de buiten en de binnen ring beschadigd was, en de lagerrollen waren er helemaal slecht aan toe.

Nu is mijn vraag mag dit zo maar bij deze kilometerstand en dit bouwjaar? Nadat ik dit thuis had gezien, heb ik nog een mail naar de dealer gestuurd, maar daar reageren zij niet op. Ook op het Skoda forum staan diverse problemen met het differentieellager, dus vandaar mijn vraag, is dit normaal?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw 6 jaar oude Skoda Yeti blijkt een serieus probleem te hebben aan de versnellingsbak, met name afkomstig van het differentieel.

U merkt terecht op dat er meerdere lotgenoten zijn die zich óók bij ons gemeld hebben. Soms bij hogere tellerstanden maar wat ons betreft buitensporig snel en de bak voldoet simpel gezegd niet aan de te verwachten levensduur. In uw geval denk ik dat u daar minimaal het dubbele aan kilometers van had mogen verwachten en een levensduur van tenminste 10 jaar.

Ik hoop dat de betreffende dealer ook van oorsprong uw verkoper geweest is omdat dit juridisch gezien de verantwoordelijke partij is, wanneer een product niet voldoet aan de verwachting. Het lijkt gezien het uitblijven van een reactie dat de dealer niet heel welwillend is, maar misschien moet u dan de formele weg inslaan en een ingebrekenstelling richten aan de verkoper. Zie daarvoor ons Stappenplan klachten na aankoop.

Misschien heeft u de factuur inmiddels al voldaan, dat maakt het dan wel wat lastiger. Formeel bent u dan akkoord gegaan met de kosten en wordt het met terugwerkende kracht daardoor wat moeilijker. Maar het is zeker de moeite waard de dealer aan te schrijven. Vooral ook omdat u terecht twijfels heeft of dit gebrek wel normaal is. Dat is het dus niet en u mag zeker aan de bel trekken.