Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beoordeling garage

Vraag gesteld door op 22 juli 2020

Voordat ik mijn Peugeot 308 diesel in nov. 2019 overnam/kocht van de zaak, is deze uitvoerig gekeurd (APK) en voor een paar duizend euro onder handen genomen. De km stand was toen 173.000. Bij de zomercheck van 16/7 jl. (km stand 187.000) werden door dezelfde garage veel (dure) gebreken geconstateerd (o.a. nokkenas deksels lekken, aandrijfas-kering lekt) en werd mondeling toegevoegd dat de koppelingsplaten ook aan vervanging toe zijn. Dat laatste betwijfel ik.

Kan dat, na 7 maanden/14.000km later? Had dat niet in november geconstateerd kunnen worden? Ik kreeg/krijg sterk de indruk dat ze me een andere auto willen verkopen. De auto is van december 2015.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het geloofwaardig kan zijn dat na een grondige inspectie mét noodzakelijke werkzaamheden, zo'n 14.000 km later er sprake is van twee olielekkages en en koppeling die mogelijk binnenkort aan vervanging toe is.

Het kleppen- of nokkenasdeksel herken ik wel als een vaker voorkomend verschijnsel bij de 308 met olielekkage als gevolg. Ik kan niet uitsluiten dat dit ergens de afgelopen 14.000 kilometer toch ontstaan is en feitelijk kan dat ook van toepassing zijn voor een aandrijfaskeering. Het is in ieder geval wat mij betreft niet uitgesloten dat dit tussen toen en nu is ontstaan en wil ik het niet per definitie afdoen als een verkooptruc.

En de koppeling kan bij de huidige tellerstand best z'n einde aankondigen terwijl dat 14.000 km geleden nog niet echt kon worden opgemerkt. Ik begrijp best uw argwaan en het is op afstand uiteraard uiteraard moeilijk vast te stellen of de garage inderdaad andere intenties heeft. Maar de genoemde gebreken zijn op basis van de kilometerstand voor mij niet héél verrassend en het zou best kunnen kloppen. Maar met name de lekkages zijn visueel best redelijk zichtbaar en misschien is uw garage bereid om het u ook te laten zien. Het zou voor beide partijen ook goed zijn wanneer een zeker wantrouwen makkelijk kan worden weggenomen.