Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie mengen 5w30 met 5w40

Vraag gesteld door P.E. van Gent op 20 juni 2020

Mijn man heeft normaal 5w40 in zijn auto zitten maar heeft gisteren noodgedwongen 5w30 er bij moeten vullen omdat zijn olie peil onder het minimum streepje was en er geen 5w40 verkrijgbaar was bij de benzine pomp.

Nu heeft hij 1 liter bijgevuld maar moet nog wat olie bij vullen omdat hij nu maar net over het minimum staat. Kunnen we nu gewoon onze gebruikelijke 5w40 kopen en die erbij vullen? Want hij stond in dubio 5w30 of 10w40 dus koos voor 5w30 uit voorzorg omdat de verkoper het ook niet wist.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U gebruikt normaal 5W40 motorolie maar die was niet verkrijgbaar toen u moest bijvullen. U heeft 1 liter 5W30 bijgevuld en vraagt of u de motor verder kunt afvullen met 5W40.

In basis zijn deze motorolieën mengbaar, beter een andere soort olie dan te weinig olie. Na het mengen is echter niet meer bekend wat nu precies de eigenschappen van de aanwezige motorolie zijn.

Verder is het verstandig te onderzoeken waar meer dan een liter olie gebleven is en op welke termijn/kmstand deze olie verdwenen is.

Mijn advies zou zijn om de olie te laten verversen met een voor deze motor voorgeschreven motorolie en het filter te vervangen. Nu heeft u een startpunt om te controleren wat het werkelijke olieverbruik is met de juiste motorolie.