Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximum trekgewicht van een auto

Vraag gesteld door B. Heine op 18 juni 2020

Hoe wordt het maximum trekgewicht van een auto bepaald? Ik kom bij het zoeken naar een andere auto vaak vergelijkbare auto's tegen die enorm verschillen in toelaatbaar trekgewicht. Dat kan wel eens 500 kg of meer verschillen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De toegestane te trekken massa wordt vastgesteld door de autofabrikant. Het is niet zo dat hoe hoger dat opgegeven gewicht is, des te beter de trekeigenschappen zijn. Dat kan je dus lelijk op het verkeerde been zetten.

In theorie kan het dus zijn dat een auto die maximaal 1200 kg mag trekken betere motorische prestaties levert dan een die 1400 kg mag trekken. De opgegeven maximale aanhangwagenmassa wordt dus niet per definitie opgehangen aan de hoeveelheid PK's en koppel. Het kan best zijn dat een auto i.p.v. maximaal 1200 kg ook motorisch gezien met gemak ook 1400 kg kan trekken. Maar misschien dat de autofabrikant dat niet verantwoord vindt voor het onderstel of aandrijflijn. Misschien dat de koppeling, het koelsysteem of de remmen daarvoor onvoldoende toereikend zijn.

Het opgegeven maximale gewicht is dus op basis van wikken en wegen en moet uiteindelijk in de breedste zin van het woord wel verantwoord zijn voor het trekkende voertuig. Duurzaamheid en veiligheid zijn dan meer bepalende factoren dan alleen de motorische prestaties. Soms kán een auto meer trekken dan wat hij mag en mág een auto soms meer dan dat hij motorisch gezien kan.

Daarom is het van belang om per individuele auto te kijken naar de praktische trekprestaties en of dat voor jou voldoende toereikend is. Ik kan me voorstellen dat een aangekoppelde paardentrailer voor plaatselijk Nederlands gebruik minder motorische prestaties nodig heeft dan een caravan die de Alpen over moet met hellingen van 18%. Vandaar dus ons Caravantrekker programma waarmee je een beeld kunt krijgen of je er met het aangekoppelde aanhangwagengewicht wel voldoende mee uit de voeten kunt.