Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Combinatie auto - caravan

Vraag gesteld door op 29 juni 2020

Op de site zie ik staan dat mijn Mazda CX-5 Automaat 1455 kg in combinatie met een 1500 kg caravan niet veilig is. Moet ik mij daar echt zorgen over maken of moet ik een ander auto kopen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u zich zorgen moet maken over veiligheid van de genoemde combinatie.

Vermoedelijk is het ledig gewicht van uw auto 1455 kg. Wanneer deze beladen en vakantie rijklaar op straat staat, zal deze niet zo'n 25 procent zwaarder zijn dan de aangekoppelde beladen caravan van 1500 kg. Dat is wat ons betreft een goede gewichtsbalans tussen caravan en trekkend voertuig. In een onvoorziene situatie blijft wat massa betreft de auto de caravan de baas. Dat komt de veiligheid van de combinatie dus ten goede. Ik wil benadrukken dat dit geen wet is maar een algemeen advies en vuistregel. Vermoedelijk zal in uw geval de auto hooguit een kleine 20 procent zwaarder zijn.

Onveilig is misschien een té overdreven uitdrukking. Het hangt er ook vanaf wat het werkterrein gaat worden van deze combi. Maar het is wat ons betreft toch een nobel streven aan die gewichtsverhouding te komen. En ik denk in uw geval dat door méér massa in de auto en daardoor minder in de caravan u echt wel in de buurt moet komen. Dus met een beetje improviseren denk ik dat u zo toch met een veilige combinatie op pad moet kunnen.

Zie aanvullend onze pagina auto als caravantrekker.