Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK in Frankrijk

Vraag gesteld door P. Bakker op 23 juni 2020

Ergens las ik dat ‘binnenkort’ ook auto’s met NL kenteken in FR APK gekeurd kunnen worden, naar analogie met de keuring in Spanje. Is er zicht op een datum?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt weten of u een Nederlandse auto binnenkort in Frankrijk APK kunt laten keuren. Dat is niet het geval.

Er zijn in België en Spanje een paar adressen waar een proef mee wordt gehouden. Daar kan de APK worden uitgevoerd naar Nederlandse maatstaven en deze bedrijven kunnen de auto ook afmelden bij de RDW.

Het is nog niet duidelijk of deze proef verlengd wordt. Maar een verdere uitrol naar andere Europese landen zit er op korte termijn niet in. Dat is overigens wel iets waar ik mij namens de ANWB in het landelijk APK overleg (SO-APK) hard voor maak. In theorie zou een APK, gemodelleerd naar een Europese richtlijn overal in Europa moeten kunnen worden uitgevoerd. Maar de keuring zit in veel landelijk wetgeving verankerd en er moet wel zekerheid zijn dat de keuring voor alle Nederlandse auto's op een gelijke wijze wordt uitgevoerd.

 

Reacties

P. Alders

Auteur - 16 oktober 2023

Goedemiddag, is hier inmiddels al verandering in?
Hartelijke groet,
Patricia

Pieter

ANWB Expert - 17 oktober 2023

Nee, het antwoord van mijn collega is nog altijd actueel. Er kan, behalve in Nederland, ook op een zeer beperkt aantal adressen in België en Spanje een APK uitgevoerd worden. Zie hiervoor de site van RDW.