Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop Volkswagen Passat

Vraag gesteld door op 23 juni 2020

Wij zijn op zoek naar een andere gezinsauto en gaan kijken naar een VW Passat 1.4 tsi highline uit 2011 met 160.000 op de teller. De verkoper heeft al aangegeven dat de dsg bak gereviseerd is. Ik lees op de ANWB site dat de Passat een 'betrouwbare' auto is. Toch is het al de 2e Passat die ik tegenkom met een gereviseerde dsg bak. Zijn er andere bekende veel voorkomende euvels? En wanneer ik een proefrit maak, waar moet ik specifiek op letten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een VW Passat 1.4 TSI met een inmiddels gereviseerde automatische DSG transmissie.

Deze automaat heeft inderdaad geen probleemloze en duurzame reputatie maar u mag een recente revisie daarom wel al een positieve bijkomstigheid beschouwen. In de ANWB occasiontest krijgt deze generatie Passat van de Wegenwacht wat betrouwbaarheid betreft best een positief oordeel. Maar toch wil ik daar nog wel een paar opmerkingen bij plaatsen waar de Wegenwacht onderweg minder mee wordt geconfronteerd.

Deze generatie 1.4 TSI motoren hebben nog weleens de reputatie vroegtijdig aan een nieuwe distributieketting toe te zijn. Meestal te herkennen aan rammelende motorische bijgeluiden bij de koudstart. Verder is hoogolieverbruik dit motortype ook niet helemaal vreemd. En gezien het bouwjaar van de beoogde kandidaat zou deze auto daarvoor in aanmerking kunnen komen. Vanaf 2012 lijkt het fabrieksmatig allemaal te zijn opgelost maar zit deze Passat nu net aan de verkeerde kant van de streep. Daarmee wil ik niet per se een negatief aankoopadvies afgeven maar zoals eigenlijk bij elke transactie adviseren wel mét minimaal 6 maanden Bovag garantie aan te schaffen. Als stok achter de deur wanneer er toch iets niet goed blijkt te zijn.