Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbanden

Vraag gesteld door B.W. Veldhuijzen-Roest op 27 mei 2020

Ik ben op zoek naar nieuwe voorbanden, en heb bij de Anwb gezien dat de Bridgestone Turanza T005 zeer goed gewaardeerd zijn.

Op internet is nogal wat verwarring over de aanduidingen, als ik een 87h band koop dan krijgt deze band een brandstof label van e mee bij zeer veel sites en bij anderen weer een b label. Bij kwikfit is een 91h te koop maar hier staat de vermelding extra load bij. Mijn vraag is, is een 91 band altijd extra load of is deze band extra versterkt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de aanschaf van andere zomerbanden.

De getallen 87 en 91 staan voor de loadindex van respectievelijk 545 en 615 kg. Een hogere loadindex is uiteraard op basis van een wat steviger karkas om de zwaardere belasting veilig aan te kunnen.

Dan heb je nog de XL banden (extra load) met een andere constructie en bandopbouw voor óók meer draagvermogen maar óók om een hogere bandenspanning aan te kunnen. Een bijkomend voordeel is dat deze banden minder ontvankelijk zijn voor beschadigingen maar wel meer geluid produceren, Deze banden hebben meer afrolweerstand en zijn zwaarder in gewicht met een hoger brandstofverbruik als gevolg. Ze gaan vaak wel een fractie langer mee.

Ik weet niet om welke auto het gaat maar het beste is de originele bandenspecificaties te blijven volgen. Wanneer dat in dit geval loadindex 87 is, zie ik geen reden een XL band te monteren. Dat hoort dan wellicht ook niet bij de betreffende auto en ik zie eerder alleen maar nadelen.

Wat de functionaliteit van het bandenlabel betreft zijn we wel altijd wat kritisch daarover geweest. Zie aanvullend onze pagina Europees Bandenlabel: zo werkt het.