Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschillen tussen hybride auto's

Vraag gesteld door E.C. Lisser op 11 juni 2020

Er zijn verschillende soorten hybrides. De 2 belangrijkste zijn: hybrides die al rijdend opladen en hybrides die je elektrisch moet opladen. ik wil graag de verschillen tussen deze soorten weten. Met welke kun je het langst op je accu rijden en welke rijdt in het algemeen het zuinigst? En misschien zijn er nog wel belangrijke andere verschillen. Daarover wil ik graag informatie.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt naar de verschillen tussen een hybride en een plug-in hybride auto.

Een hybride auto is voorzien van een brandstofmotor en een elektromotor met een betrekkelijk kleine tractiebatterij. De tractiebatterij wordt geladen door regeneratief remmen: afremmen waarbij de energie wordt omgezet in elektriciteit en indien nodig door de brandstofmotor. De elektromotor wordt hoofdzakelijk gebruikt als ondersteuning bij bijvoorbeeld wegrijden of accelereren. Puur elektrisch rijden gaat maar zeer beperkt.

Een plug-in hybride voertuig is ook voorzien van een brandstofmotor en een elektromotor met een wat grotere tractiebatterij. Deze tractiebatterij wordt opgeladen aan een laadpaal maar ook middels regeneratief remmen en de brandstofmotor. Een plug-in hybride kan ongeveer 50 km volledig elektrisch rijden.

Wanneer een plug-in hybride zo vaak als mogelijk aan de laadpaal (of het lichtnet) wordt geladen zal dit zeker de zuinigste zijn.

Op onze website vindt u meer informatie over elektrische auto's.