Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soorten laadstekkers

Vraag gesteld door F.W. Gorter van Wagtendonk op 1 juni 2020

Ik rijdt sinds 9 dagen Tesla maar het woud van onduidelijkheid wat laden betreft stemt mij somber. Ik was laatst bij Fastned (Tesla supercarger doet het niet was ontbreken account), daar werd ik geconfronteerd met 3 soorten stekkers. Geen paste op de Tesla. Bij een andere Fastned was toevallig wel een verloopstekker aanwezig (van CHAdeMO naar Tesla). Helaas lukt het laden nog niet want ik heb dus nog geen account.

Vraag: is het raadzaam om zelf een verloopstekker a 360 euro te kopen? En dan van CHAdeMO naar Tesla, of kan ik andere stekker-verrassingen verwachten?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Vanaf de Tesla Model 3 is dit merk met een CCS (ook wel Combo genoemd) aansluiting te gebruiken. De eerdere modellen hebben alleen de Tesla Supercharger aansluiting. Wel is gewoon (dus niet snel-) laden een mogelijkheid. Maar dat kost veel meer tijd.

U kunt uiteraard bij alle Tesla laadstations snelladen en de daarvoor beschikbare app is u neem ik aan bekend. Fastned zegt dat ze bij alle laadstations een adapter hebben en in de praktijk zie ik die ook altijd hangen. Wellicht heeft u pech gehad dat u een station heeft bezocht waar deze ontvreemd is.

Er zijn natuurlijk nog meer anbieders maar zover mij bekend hebben de andere grote aanbieders geen Tesla aansluitng.

Met het Tesla en Fastned netwerk zijn er in Nederland op zich genoeg aanbieders waar u zonder eigen adapter zou moeten kunnen laden. Als u het fijner vindt om er zelf eentje aan boord te hebben, dan kan dat. Ik zou dan geen Chademo nemen, maar CCS (ook wel Combo genoemd) omdat dit de nieuwe standaard lijkt te gaan worden.