Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsweergave

Vraag gesteld door C.D. de Roos op 12 juni 2020

Mijn Kia navigatie geeft de snelheid aan. Er is een verschil van ca 4 km met de km teller. Wat is de juiste snelheid? Ik denk zelf de navigatie via de satelliet, maar heb ik gelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt een verschil in snelheidsaanduiding tussen de auto en het aanwezige navigatiesysteem.

De snelheid die weergegeven wordt op het dashboard van de auto en die op een navigatiesysteem verschilt meestal. U vraagt of de snelheid, aangegeven door het navigatiesysteem het meest nauwkeurig is óf van de auto.

Een navigatiesysteem geeft bij een constante snelheid (en goede satellietontvangst) de snelheid uiterst nauwkeurig weer, zij het afgerond op hele getallen. Een navigatiesysteem berekent de snelheid aan de hand van de afstand tussen twee meetpunten en de tijd die nodig is om die afstand af te leggen.

De snelheidsmeter en kilometerteller van de auto zijn daarentegen zelden voor 100% nauwkeurig. Omdat een snelheidsmeter van de auto geen lagere snelheid mag aangeven dan de werkelijke snelheid (en vanwege afwijkingen die kunnen ontstaan door bandenslijtage, bandenspanning en belading) heeft de fabrikant een marge ingebouwd. Die marge verschilt per merk en model, maar een positieve afwijking tussen de 4 en 10% is normaal. Een navigatiesysteem geeft in het normale geval dus een lagere snelheid aan dan de snelheidsmeter van de auto, maar wel de meest nauwkeurige.