Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade na aankoop occasion

Vraag gesteld door G. Ravensbergen-Jonker op 27 mei 2020

Na de koop van een occasion ontdekten we een gaatje in de voorruit, precies onder de ruitenwisser. We hadden er nog geen 50 km mee gereden geen tik of zo gehoord en de ruitenwissers niet gebruikt. Dat gat moet er dus al ingezeten hebben toen we hem kochten.

De verkoper bij de dealer heeft er niets over gezegd. Nu moeten wij een voorruit van 600 euro vervangen. Kunnen we hier nog iets aan doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ontdekt kort na aankoop een beschadiging van de voorruit. Het herstel gaat zo.n 600 euro kosten.

Garantie wordt een lastige zaak. Banden en ruiten worden daar in de regel voor uitgesloten, tenzij er duidelijk sprake is van een gebrek daaraan dat al bij aflevering aanwezig geweest moet zijn. Hoewel dat héél aannemelijk is 50 kilometer na aflevering, kunt u dat formeel ook weer niet aantonen.

Daarbij komt ook dat een ruitbeschadiging niet per definitie hoeft te betekenen dat deze vervangen moet worden. En zoals ik dit op afstand interpreteer is dit een onschuldige beschadiging dat géén afkeur is bij APK en je moet dit meer als gebruikerssporen beschouwen dan een gebrek. Een beetje vergelijkbaar met een kras of klein deukje waar je pas later achter komt. Vóór de koop is dat met de verkoper soms nog wel onderhandelbaar maar met terugwerkende kracht zal men een stuk minder toeschietelijk zijn.

Er is echter één maar dat misschien nog van toepassing kan zijn. Wanneer de beschadiging zodanig is dat de zeem van de wisser hierdoor óók beschadigd raakt, is er wat mij betreft wél een gebrek. Maar dan blijft het wel een welles, nietes, of het er al zat óf tijdens het ritje van 50 kilometer spontaan is ontstaan.