Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Technisch mankement

Vraag gesteld door op 10 mei 2020

Ik heb een Ford Courier Tourneo Courier 1.0 Titanium uit 2016 met 52000 km. Nu net buiten de garantie is de O-ring distributiedekselring stuk en lekt de auto koelvloeistof. De reparatie hiervan kost 1061 incl. btw. waarvan 847 personeelskosten.

Mijn garage biedt 20% coulance (nog minder dan de BTW). Op uw website en elders lees ik dat dit een veelvoorkomend euvel is bij deze motoren die ook in de Ford Fiesta zitten. Wat zijn de mogelijkheden om deze schade elders te claimen? Zou een terugroep actie niet op zijn plaats geweest zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Net buiten de garantietermijn is er sprake van een lekkende O-ring met koelwaterlekkage als gevolg.

Helaas een bekend verschijnsel. Niet specifiek bij uw auto maar bij meerdere Ford modellen met een overeenkomstige motor. Er is geen formele terugroepactie omdat dit niet een emissie of veiligheid gerelateerd gebrek is. Maar de dealers zijn allemaal op de hoogte en zijn ook extra alert op koelwaterlekkages bij onderhoudswerkzaamheden vanwege dit toch wel krakkemikkig O-ringetje. Want ik wil toch wel benadrukken dat ondanks de goedbedoelde coulance dit aanbod toch écht te summier is. En ik wil u echt motiveren wat nadrukkelijker bij uw dealer aan te kloppen die als verkoper voor u de enige verantwoordelijke partij is. Eventueel met een schriftelijke ingebrekestelling die u vindt op onze pagina Klachten na Aankoop.

Wettelijke garantie

Een O-ring dient normaliter een autoleven lang mee te gaan. Nu blijkt dat de O-ring ondeugdelijk is, kunt u zich (als consument) een beroep doen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW).

Kosten reparatie

Beroep op conformiteit dient u te richten aan de dealer (verkoper). Deze dient op zijn beurt de O-ring te vervangen. De kosten van de reparatie komen op grond van art 7:21 lid 2 BW voor rekening van de verkoper.

Geschillen

Komt u er niet uit met de dealer;

  • Leg de zaak voor aan uw rechtsbijstandverzekering
  • Leg het geschil ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Voor meer aanvullende info zie onze pagina klachten na aankoop.