Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem met de automatische transmissie van mijn Renault Captur

Vraag gesteld door A M D J GRISPENKUPPERS op 25 mei 2020

Heb een flink probleem met mijn Renault Captur Automaat. met kenteken **-***-*. 02-2017/62.000 km. Rijdt schokkerig, niet fijn. Vlg. dealer moet er een nw. aut. transmissie in. Kosten 2.500 euro incl. BTW. dealer 50%. Dus 1.250 euro voor mij en dat vind ik nog veel voor zo'n jonge auto. Wat vindt u?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De automatische transmissie van uw Renault Captur moet vervangen worden. De auto is 3 jaar oud en heeft 62.000 km gereden. Het voorstel van de dealer is ieder de helft betalen en uw vraag is of dit redelijk is.

(non)confomiteit en 'wettelijke garantie'

Volgens de wet heeft u recht op een deugdelijke auto. Dat wil zeggen dat deze geschikt is voor normaal gebruik. Dit noemt men ook wel de 'wettelijke garantie'. Kunt u aantonen dat de auto niet de eigenschappen heeft die u op grond van de overeenkomst mocht verwachten, dan kunt u van de verkoper/dealer herstel of vervanging van de auto eisen. Zie art.7:17 van het Burgerlijk Wetboek. Welke eigenschappen u mag verwachten van de auto is onder andere afhankelijk van de prijs, het bouwjaar, de kilometerstand, enz. In het algemeen geldt: hoe ouder een auto hoe minder je ervan mag verwachten.

Dat de automatische transmissie na 3 jaar en bij een kilometerstand van 62.000 km al moet worden vervangen, is veel te vroeg. De meeste auto's vallen nog onder garantie bij deze leeftijd. Een automatische transmissie moet normaal zo'n 250.000 km mee kunnen gaan. Je kan dus zeggen dat er sprake is van een ondeugdelijk product.

Bovendien wordt uw auto niet meer waard als dit onderdeel wordt vervangen. Naar onze mening kunt u zich beroepen op non-conformiteit, en het zou redelijk zijn als de kosten niet voor uw rekening zouden komen.

Op onze website vindt u een stappenplan klachten na aankoop. Komt u er niet uit met de dealer dan kunt u de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.