Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defect waterpomp

Vraag gesteld door T.J.M. Reuling op 8 mei 2020

Onze ford kuga is bijna 3 jaar oud en heeft 40.000 km gereden. Nu is bij een grote beurt een defect gevonden bij de waterpomp. Kosten: bijna 900,00. Garage zegt dat wij geen aanspraak kunnen maken op garantie, omdat deze is verlopen en wij geen garantie hebben bijgekocht. Hoe lang kan ik verwachten dat een waterpomp meegaat?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw 3 jaar oude Ford Kuga heeft bij een kilometerstand van 40.000 een lekke waterpomp. De dealer wijst garantie af omdat deze in verstreken.

Feitelijk klopt dat maar er is ook nog sprake van conformiteit. Dus ook buiten de garantietermijn mag u een bepaalde levensduur verwachten. Wat mij betreft is dat minstens het drievoudige aan kilometers voor de waterpomp. U treft naar mijn mening een slechte dealer wanneer hij het laat bij deze afwijzing en niet z'n verantwoordelijkheid neemt. In ieder geval vind ik dat u uw dealer ernstig moet toespreken en dat er hier sprake is van non-conformiteit en u aanspraak moet kunnen maken op een volledige vergoeding wanneer het product niet voldoet aan de verwachting.

Zie aanvullend ons stappenplan klachten na aankoop waarin staat hoe verder te handelen. Maar vaak doet een dealer éérst een poging u met het bekende kluitje het riet in te sturen.

Wanneer u uw dealer met mijn bovengenoemde commentaar bestookt, komt er mogelijk wel een passend voorstel. Overigens is de ingreep best arbeidsintensief en past het genoemde bedrag daar wel bij. Maar niet voor uw rekening dus en u mag best nog eens wat steviger bij de dealer aankloppen. Desnoods met een ingebrekestelling zoals u deze als voorbeeld terug vindt in ons stappenplan.