Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliefilterhuis

Vraag gesteld door F. Tirtar op 9 april 2020

Ik kwam laatst achter dat mijn auto koelvloeistof lekte. Na deze bij de garage gebracht te hebben, kreeg ik telefonisch te horen dat het de oliefilterhuis vervangd moest worden. Ik heb duidelijke afspraken gemaakt, dat hij geen verdere handelingen aan de auto zou doen tot ik de prijs van hem te horen kreeg. Hij vertelde me rond de 750,- exl btw. Ik heb hem gezegd dat hij de reperatie kon voortzetten.

Dag later ging ik langs de garage om te kijken wat de toestand van mijn auto was. Ik kreeg te horen dat hij de auto naar een ander garage heeft gebracht. Een onbekende garage in middle of nowhere, ik vroeg het adres en ging naar de garage toe en het waren niet echte monteurs of een goed garage.

Ik kreeg gelijk een gevoel dat ik opgelicht was. Ik heb aan garages rond gevraagd en de kosten zijn bij iedereen rond de 400 en 600 euro in. Ik word dubbelop genaaid, dit vind ik niet kunnen als garage zijnde tegen over klanten.

Paar vragen:

  1. Is het toegestaan om mijn auto die ik aan een garage geef, zonder toestemming naar een andere garage te brengen.
  2. Is het toegestaan op een prijs te geven van 750 exl btw dus wat oploopt tot 1000 euro (voor een oliefilterhuis) in plaats van de normalen tarieven net als bij andere erkende garage tussen de 400 en 600 euro?
Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft uw auto ter reparatie aangeboden aan uw garage. Voor het uitvoeren van de reparatie is een prijs gecommuniceerd en door u akkoord bevonden. Bij een bezoek aan de garage bleek dat de garagehouder de auto naar een andere garage heeft gebracht. Ook is u gebleken dat de overeengekomen prijs fors afwijkt van het gemiddelde tarief voor deze reparatie. U wilt graag weten of de garagehouder de auto door een derde mocht laten repareren en of het is toegestaan een fors hogere prijs te rekenen voor de reparatie.

Reparatie door een derde

De hoofdregel bij de overeenkomst van opdracht is dat de opdrachtnemer de opdracht zelf uitvoert. Alleen als dit uitdrukkelijk is overeengekomen mag de opdrachtnemer de opdracht door een derde laten uitvoeren.

Prijs

Er zijn geen bepalingen in de wet opgenomen die de hoogte van de vergoeding regelen bij de overeenkomst van opdracht. Partijen kunnen dus zelf de hoogte van de vergoeding overeenkomen. U heeft vooraf overleg gehad met de garagehouder over de prijs en heeft uitdrukkelijk akkoord gegeven voor het uitvoeren van de reparatie voor de door de opdrachtnemer geoffreerde prijs.

Conclusie

Het gevolg van het niet zelfstandig uitvoeren van een opdracht is dat de opdrachtnemer aansprakelijk blijft voor de uitgevoerde opdracht. Op de overeengekomen prijs kan ondanks een fors verschil met het landelijk gemiddelde niet worden teruggekomen. Ik raad u aan om in het vervolg na een prijsopgave, maar voor het accorderen van de opdracht, offertes bij diverse garages op te vragen.

Voor meer informatie over klachten na onderhoud verwijs ik u graag naar onze website.