Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting Skoda Fabia 1.2 TSI

Vraag gesteld door C.P.J. Pas op 3 april 2020

Vorig jaar een 2014-Skoda Fabia 1.2 TSI gekocht op 4 januari 2019. Na enkele weken bemerkte ik een ratelend geluid met het starten. Gedurende de tijd dat het warmer werd en zeer warm in de zomer was dit geluid verdwenen. In september ben ik geopereerd aan mijn elleboog en mocht ook dmv het gips tot november geen auto besturen.

Ben in december, toen het geluid weer terug was, naar de garage teruggegaan. Daar luisterde een monteur naar het geluid. Zolang het nog GEEN 5 seconden aanhield kon het nog geen kwaad. Hij vertelde dat het er bij herstel misschien coulance van hun zou kunnen zijn.

Ben vorige week hiervoor voor een kleine beurt daar geweest. Men vertelde dat dit een draad of kroonsteen achter de radio zou zijn, blijkt dus niet!! Nu hoor ik met het optrekken en schakelen van de tweede naar de derde versnelling weer geratel. Moet ik voor de kosten opdraaien?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De distributieketting van uw Skoda 1.2 TSI uit 2014 ratelt na de koude start. Dat kan duiden op een voortijdig versleten distributieketting, een bekend probleem bij deze 1.2 TSI motoren. Breuk van de ketting kan voor grote motorschade zorgen.

Uw dealer geeft aan dat de distributie minstens 5 seconden mag ratelen voordat ze deze mogen vervangen voor garantie. Het ratelen na de koude start is niet de enige manier om de mate van slijtage van de distributieketting vast te stellen. Uw dealer kan de ketting ook opmeten om de lengte van de ketting vast te stellen en ook de stand van de kettingspanner geeft informatie over de staat van de ketting.

Het ratelen versnelt de slijtage van de ketting omdat er geen constante spanning op staat. Ik ben niet van mening dat u niet volledig voor de kosten hoeft op te draaien omdat van een distributieketting een langere levensduur verwacht mag worden. Op onze website vindt u een stappenplan klachten na aankoop.