Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete vanuit EPC PLC

Vraag gesteld door op 30 april 2020

Hierbij heb ik twee vragen omtrent een ontvangen boete van EPC PLC ivm het vergeten aanschaffen van een e-vignet voor Hongarije.

Op 22 augustus 2019 ben ik met de auto naar Hongrije gereden. Ik was inderderdaad vergeten om vooraf een e-vignet via internet te kopen. Dit heb ik de volgende ochtend (23 augustus) ook direct gedaan (10-daags vignet).

Vandaag ontvang ik via de post een boete van EPC PLC hierover. Mijn eerste vraag aan jullie is: zijn jullie bekend met deze incasserende partij EPC PLC. En zijn zij inderdaad gerechtigd om namens anderen boetes op te leggen en te incasseren? Ik lees namelijk verschillende (negatieve) dingen over deze organisatie. Verder heb ik binnen 12 uur alsnog het e-vignet aangeschaft. Moet ik de boete (€70) gewoon betalen? Wat is jullie advies?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een boete (van het EPC) van 70 Euro ontvangen uit Hongarije wegens het niet in het bezit hebben van een e-vignet. U was inderdaad vergeten dit aan te schaffen, en heeft het e-vignet direct de volgende dag gekocht.

Wij zijn bekend met de Euro Parking Collection plc (EPC). Het is een organisatie die de toestemming heeft van verschillende Europese handhavende organisaties (in verschillende Europese landen, waaronder Hongarije) om in hun naam bepaalde verkeersboetes, parkeerboetes of naheffingen voor tol te innen. Meer informatie over het EPC vindt u op hun website.

Op het moment van overtreding beschikte u niet over het e-vignet. Ik vrees dat u de boete moet betalen. U kunt contact opnemen met het EPC en de situatie uitleggen en een beroep doen op hun coulance. Ik acht de kans niet groot, maar het is het proberen waard.