Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden en navigatie bij nieuwe auto

Vraag gesteld door op 6 april 2020

Ik heb recentelijk een splinternieuwe Suzuki Vitara bij Driessen Eindhoven gekocht. Nu zie ik dat de productiedatum van de banden is weeknummer 4518 (5 nov 2018) en de navigatiekaarten hebben versienummer 2018 v1. De banden zijn 14 maanden oud en de kaarten waarschijnlijk twee jaar oud. Wat zijn mijn rechten?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Eind vorig jaar heeft u een nieuwe auto gekocht. De auto is begin dit jaar geleverd. Onlangs is het u opgevallen dat de banden een oudere productiedatum hebben. Het navigatiesysteem van de auto beschikt bovendien over verouderde kaarten. U wilt graag weten of u recht heeft op nieuwere banden en een kosteloze update van het navigatiesysteem.

Conformiteit

Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die u daarvan op grond van de overeenkomst mag hebben. Welke redelijke verwachtingen u mag hebben is o.a. afhankelijk van de aard van het gebrek, het bouwjaar en de kilometrage. Van een nieuwe auto mag u verwachten dat de onderdelen ongebruikt zijn en van een recente productiedatum.

Autobanden

De bandenbranche organisatie Vaco gaat zelf uit van een maximale leeftijd van 3 jaar en adviseert zijn leden oudere banden niet als nieuw te verkopen. De ANWB is van mening dat een band met een productiedatum van 2 jaar of meer niet als nieuw aangeboden én als zodanig gefactureerd zou mogen worden. De banden op uw nieuwe auto zijn volgens de productiedatum 14 maanden oud, mits ongebruikt voldoen de banden aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben bij een nieuwe auto.

Navigatiesysteem

Bij een nieuwe auto mag u verwachten dat het navigatiesysteem is uitgerust met het meest recente kaartenpakket. U hoeft niet te verwachten dat het navigatiesysteem wordt afgeleverd met verouderde kaarten.

Rechten bij non-conformiteit

Als een product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben, kunt u aflevering van het ontbrekende, herstel of vervanging van het product eisen.

Conclusie

De autobanden hebben een oudere productiedatum, dan dat u zou verwachten bij een nieuwe auto. Naar de maatstaven van de ANWB mogen banden als nieuw worden verkocht, mits een productiedatum van maximaal 2 jaar wordt aangehouden. Het navigatiesysteem beschikt niet over recente kaarten, terwijl deze wel al beschikbaar waren op het moment van levering. Deze update voldoet niet aan de redelijke verwachtingen die u mocht hebben. Ik raad u aan de verkoper hierop aan te spreken en een kosteloze update van het navigatiesysteem te vorderen.

Mocht u er onderling niet uitkomen dan kunt u het geschil voorleggen aan de geschillencommissie voertuigen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft kun u deze inschakelen.

Voor meer informatie over klachten na aankoop verwijs ik u graag naar onze website.