Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop auto verantwoord?

Vraag gesteld door op 22 april 2020

Ik ben geïnteresseerd in een Mercedes E benzine uit 2013 met 149.000 km op de teller. Er zijn twee particuliere eigenaren geweest. Staat te koop vanaf september 2019 bij een Mercedes dealer. Ik rijd zelf een 12.000 km per jaar. Kan dit een verantwoorde keuze zijn. Ze bieden voor 495 euro o.a. 24 maanden Ster Garantie aan.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de genoemde Mercedes aan te schaffen en u vraagt of dit een verantwoorde koop is. 

Ik verwijs u naar onze occasiontest van deze generatie E-klasse met de nodige superlatieven over de rust en het comfort die deze limousine biedt aan de inzittenden. Technisch heeft de Wegenwacht wel een paar opmerkingen maar dat zijn geen heel ingrijpende euvels.

Na een korte speurtocht ben ik (vermoedelijk) de advertentie tegengekomen van deze Mercedes die met alle toeters en bellen nieuw dicht tegen de 60.000 euro heeft gekost. Wanneer ik uiteraard ook met de genoemde tellerstand kijk naar de huidige dealer verkoopprijs dan kom ik uit rond de 19.500 euro. Dat is dus méér dan de vraagprijs van de verkoper. Verder inderdaad twee eigenaren en lijkt het géén import auto te zijn.

Ik heb wel één belangrijke opmerking. De voertuiggegevens van de RDW meldt over de tellerstanden registratie echter het volgende; ''De RDW geeft geen oordeel over de reeks tellerstanden van dit voertuig. Dit kan twee oorzaken hebben: dit voertuig is buiten Nederland geregistreerd geweest, of aan dit voertuig is iets gewijzigd waardoor het een ander kenteken heeft gekregen''.

Het is dus belangrijk dat u bij de verkoper hier navraag naar doet. Deze opmerking van de RDW kan later bij inruil een smet zijn wanneer er over de kilometerstand op zo'n manier onduidelijkheid kan bestaan. Het is goed wanneer u over de kilometerhistorie aantoonbaar de garantie krijgt dat deze logisch is. Bij voorkeur óók in de voertuiggegevens van de RDW.

Verder is de koop uiteraard met de per definitie wettelijke garantie van 6 maanden. Voor 495 euro euro koopt u voor 24 maanden een extra stok achter de deur, en is misschien vanwege de complexe techniek en extra's wel het overwegen waard. De conclusie is dus dat het in alle opzichte een prima transactie lijkt, op de opmerking over de kilometerhistorie na. Daar moet écht duidelijkheid over verstrekt worden.