Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomer of allseason banden?

Vraag gesteld door A.M. Soeters op 16 maart 2020

Wij hebben zomer en winterbanden maar gaan niet meer naar het buitenland. Welke soort banden raadt u aan: zomer of allseason banden?? Zomerbanden moeten nl vervangen worden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over banden. De keuze tussen all-seasonbanden het hele jaar door, of zomer- en winterbanden wisselen, of het hele jaar op zomerbanden rijden is een afweging van plussen en minnen. Er is niet één oplossing de beste omdat er verschillende kanten aan zitten, ook qua gemak en kosten. Ook speelt een onzekere factor mee en dat is hoe de komende winters zullen zijn.

Met een goede all-seasonband bent u in alle omstandigheden veilig genoeg op weg. Zo'n soort band vergt wel aanpassing in de zomer. Dan biedt een goede zomerband over het algemeen meer grip, tractie, een betere wegligging en een kortere remweg, dus kortom veiliger.

U zoekt de zware winterse omstandigheden niet meer op met de auto, maar als u voorbereid wilt zijn op winterse omstandigheden in Nederland is er toch een aanpassing nodig, omdat zomerbanden het op sneeuw echt laten afweten. Dat kunnen goede all-seasons zijn of goede winterbanden.

Bij niet-winterse omstandigheden bieden deze banden geen grote voordelen. En als u de auto bij gladheid consequent kan laten staan, dan bent u prima uit met zomerbanden, het hele jaar door. Met all-season of winterbanden bent u in ieder geval wél voorbereid op eventuele winterse gladheid en gladheid. Een auto met zomerbanden adviseer ik in die omstandigheden te laten staan.

De beste prestaties leveren de best geteste banden in hun specifieke seizoen: goede zomerbanden in de zomer, goede winterbanden in de winter. All-seasonbanden kunnen goed scoren in winterse omstandigheden, nog niet zo goed als de beste winterband en de prestaties in de zomer blijven nog wel achter bij de gemiddelde zomerband. Veilig genoeg, maar niet altijd de beste van de klas. Het blijft plussen en minnen. Meer informatie over banden en bandentests vindt u op onze website.