Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen katalysator bij auto van 5 jaar?

Vraag gesteld door op 2 april 2020

Januari 2015 heb ik een nieuwe Peugeot 208 gekocht bij dealer. Altijd bij dealer in onderhoud gehad. Nu kreeg ik melding “storing motor laat dit verhelpen”. Op basis van uitlezen computer is advies vervangen katalysator, kosten ruim 800 euro. Auto is 5 jaar oud, 81000 km.

Na reset nu 30 km gereden, zonder dat melding terug komt.

  1. is katalysator echt kapot of is dit storing van computer?
  2. is het reëel dat katalysator nu al kapot is? Oftewel behoort Peugeot dit te vervangen?
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens uw garage is er sprake van een defecte katalysator aan uw Peugeot. U vraagt of dat zou kunnen en of dat gebruikelijk is voor een 5 jaar oude auto.

Wat het laaste betreft mag u dat wel als een vroeg gebrek beschouwen. Een levensduur van tenminste 10 jaar ligt meer in de lijn der verwachting. Wat dat betreft moet u zeker bij de verkoper aankloppen en uw ongenoegen uitspreken over de korte levensduur.

Een defecte katalysator kán de reden zijn van het brandende storingslampje. Maar er kan ook een voorafgaand gebrek zijn met een defecte katalysator als gevolg. Het is dus wel belangrijk de auto verder te onderzoeken wat de reden is dat bij deze leeftijd en tellerstand de katalysator het heeft begeven. Maar ik wil benadrukken dat u op basis van non-conformiteit dit gebrek zeker moet reclameren bij de verkoper. Voor aanvullende info hoe dit aan te pakken, zie onze juridische pagina klachten na aankoop.