Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remklauw zit vast

Vraag gesteld door K. Blomsma op 12 maart 2020

Onze auto is maandag naar de garage geweest voor APK en kleine onderhoudsbeurt. Remblokken en remschijven voor zijn vervangen. Tijdens de eerste rit, 10 km, reed de auto even niet harder dan 60 km per uur. Kon moeizaam optrekken. Even later was dit weer goed. De auto ging wel enorm stinken. Temepratuur van de thermostaat was goed en er branden ook geen lampjes. Garage gebeld, situatie uitgelegd. Zij beaamden dat er iets niet klopt. Maar gaven aan dat het toeval is dat de auto net bij hun weg komt.

Ik kon hem langs brengen. Wederom bleef de snelheid hangen, nu op 20 km per uur. Na een minuut of 3 werd dit beter. Wederom erge stank en ik kon moeilijk optrekken. Bij de garage aangekomen kwam er rook weg achter het rechter voorwiel. Het was allemaal ook enorm heet, niet aan te raken.

Garage houder zei dat er waarschijnlijk corrosie in de remklauw zit. Kan dit kloppen? En zijn de kosten dan voor ons of voor de garage houder? Het gaat om een Opel Astra station uit ongeveer 2012. Ik weet het niet zo precies, want de papieren liggen in de auto en die staatnog bij de garage.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Direct na de onderhoudsbeurt met nieuwe remblokken en remschijven blijkt één voorrem nadrukkelijk aan te lopen.

Het lijkt erop dat inderdaad als gevolg van nieuwe remblokken de remzuiger is gaan vastzitten door corrosie. Bij nieuwe remblokken krijgt de remzuiger een andere positie in de remklauw wanneer deze wat roestig is, kan deze redelijk spontaan gaan vastzitten en de rem stevig doen laten aanlopen. Dat lijkt er aan de hand te zijn en valt de garage dit niet te verwijten.

Dit is helaas overmacht en kan heel incidenteel weleens voorkomen. Ik begrijp uw gedachten dat er iets mis gegaan moet zijn bij de garage. Maar ik moet dat toch weerleggen en vermoed dat de garage dit ook erg vervelend vindt. Bij voorkeur moeten beiden remklauwen vervangen worden voor links en rechts voor een gelijke remwerking.