Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppelingsplaten

Vraag gesteld door op 24 maart 2020

Ik heb een Audi A3 diesel(TDI 1.6) uit 2012 met ca 245.000 km. Mijn garage zegt dat de koppeling vervangen moet worden, omdat die de komende tijd waarschijnijk kapot gaat, ook omdat ik in de zomer met een caravan rij (vorig jaar naar Kroatie). Maar ik hoor of merk nu niks als ik in de auto rij. Wat zou ik wel moeten merken? Moet ik de koppeling wel/niet laten vervangen.  Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw garage geeft aan dat de koppeling van uw Audi vervangen moeten worden. Met name vanwege het trekken van een caravan tijdens de aankomende zomervakantie.

Bij een dergelijke kilometerstand kan er bij een koppeling best sprake zijn van een gevorderde slijtage maar is de kilometerstand alléén wel een hele voorbarige reden om deze te vernieuwen. Uw garage zou ook bepaalde technische signalen bij uw auto moeten hebben waargenomen waardoor vernieuwen raadzaam is alvorens met de caravan op pad te gaan. Dus hopelijk kan uw garage zijn advies ook technisch onderbouwen.

Misschien is het aangrijpingspunt van de koppeling hoog en is dat in combinatie met de tellerstand én een dan aangekoppelde caravan een reden de koppeling te vernieuwen. Maar u moet nadrukkelijk vragen naar de onderbouwing van dit advies want dat is niet per se alleen de tellerstand.