Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie op stuurapparaat

Vraag gesteld door op 21 maart 2020

In mei vorig jaar hebben wij een Opel Zafira uit 2014 gekocht. Begin november hadden wij een storing. Daarop heeft de garage de ABS-sensor achter vernieuwd. Er staat ook op de factuur 'foutgeheugen van ABS uitlezen/wissen'. Daarop waren wij naar Brabant, ver van huis ;). Maar met dusdanige storingen, dat de ANWB ons daar bezocht heeft. Zij gaven aan dat er geen ABS Sensor vernieuwd had hoeven worden, maar dat het aan de computer lag en dat de garage dat had kunnen zien.

Wij zijn teruggeweest naar de garage. Zij hebben de oude ABS Sensor teruggeplaatst en daarna zouden wij kijken of de storingen terugkwamen.
Vanaf half november tot half februari hebben wij geen storingen meer gehad. Maar toen hadden we ook een flinke storing. Alle lampjes gingen branden en na het parkeren kon de auto niet meer starten. Zelfs de handrem deed het niet meer.

Hierop hebben zij de computer van het motormanagement vervangen. Dit is zoals ze het aan de telefoon uitgelegd hebben. Op de factuur staat: foutgeheugen uitlezen/wissen van gehele systeem, zekeringen gecontroleerd, hoofdzekering vastgezet, elektrisch systeem resetten, stuur apparaat vernieuwd en alles opnieuw geprogrammeerd, het stuurapparaat zelf, software update, opvragen radio code. Totaal € 1.450.

Inmiddels is de garantie verstreken. Gevoelsmatig was dit niet gebeurd als zij de computer in november al vervangen hadden, maar ik heb weinig verstand van auto's. Hoeveel computers/stuurapparaten zitten er in een auto? Vraag is: praten we hier over hetzelfde ding of is dit een andere computer die kapot gegaan is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een eerdere storing destijds niet goed is verholpen en u toch dit als garantie zou kunnen reclameren.

Een auto kent verschillende elektronische aansturende componenten zoals computers en sensoren. Zoals ook een ABS unit die zeker bij Opel nog weleens voor ABS sensor storingen kan zorgen. Misschien dat daar de opmerking van de Wegenwacht destijds op sloeg. Maar gezien het feit dat u vanaf november tot half februari zonder storingen heeft kunnen rijden, maakt het lastig om met terugwerkende kracht aan te tonen dat het probleem van destijds niet duurzaam is opgelost. Daarbij komt ook dat de de meest recente klachten ook niet richting de ABS unit wijzen maar toch wel heel nadrukkelijk naar het elektronisch kloppend hart van het motormanagement; de ECU.

Ik begrijp uw vraagtekens volkomen maar zo op afstand zie ik tussen de voorvallen geen overeenkomsten waarmee u terug kunt grijpen op het voorval van november.