Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhangwagen ook importeren?

Vraag gesteld door op 11 maart 2020

Ik heb in Frankrijk een auto met nederlands kenteken en een aanhangwagen met eigen nederlands kenteken. De auto wil ik op frans kenteken zetten. Moet de aanhangwagen dan ook op frans kenteken? Zo niet, heb ik dan een aparte verzekering nodig voor de aanhangwagen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over het uitvoeren van een gekentekende aanhangwagen naar Frankrijk. U wilt graag weten of u de registratie van het kenteken in Nederland moet beëindigen. Ook wilt u graag weten of u voor de aanhangwagen een aparte verzekering moet afsluiten, als het trekkende voertuig geen Nederlands kenteken meer heeft.  

Uitvoeren aanhangwagen

De registratie van het kenteken van een aanhangwagen die in het buitenland gebruikt wordt en daar blijft, moet net als het kenteken van een auto, in Nederland worden beëindigd. Afhankelijk van het land waar de aanhangwagen gebruikt gaat worden moet de aanhangwagen een kenteken laten registreren van dat land.

Verzekering aanhangwagen

In Nederland geldt dat de aanhangwagen verzekerd is onder de voorwaarden van het trekkende voertuig. Als alleen de aanhangwagen een Frans kenteken zou hebben, valt deze onder de Nederlandse verzekering van het trekkende voertuig.

Regels in Frankrijk

Voor informatie over het verkrijgen van Franse kentekens verwijs ik u naar de website www.ants.gouv.fr. Voor vragen over de Franse verzekering(en), verwijs ik u naar de Franse verzekeringsagent van uw keuze.

Conclusie

U zult ook de aanhangwagen moeten uitvoeren uit Nederland als u deze niet meer in Nederland gaat gebruiken. Ik raad u aan contact op te nemen met een Franse verzekeringsagent.