Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat valt er onder Bovag garantie?

Vraag gesteld door S.M.G. van Wel op 6 maart 2020

Beste ANWB, in november 2019 kochten wij een 2e hands auto met 6 maanden bovag garantie. Nu hebben we de auto voor een kleine beurt naar dezelfde garage gebracht en moeten er dingen vervangen worden. De achterbanden, de v-snaar (multiriem) en volgens hen zijn de remmen vervuild en moeten schoongemaakt worden en daarom uit elkaar gehaald worden. Dit alles met de beurt die hij krijgt loopt aardig in de kosten, volgens de garage valt er niks onder de garantie. Klopt dat?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In november 2019 heeft u een tweedehands auto gekocht met 6 maanden Bovag garantie. U heeft de auto voor een kleine beurt gebracht en deze constateert dat de achterbanden, de v-snaar (multiriem) moeten worden vervangen en dat de remmen vervuild zijn en schoongemaakt moeten worden. Volgens de garage vallen deze zaken niet onder garantie. Klopt dat volgens u?

Dat kan kloppen. Als een auto wordt afgeleverd dan moet u ervan uit kunnen gaan dat u binnen 10.000 km niet voor noodzakelijk onderhoud naar de garage hoeft. U geeft aan dat u ongeveer 10.000 km met de auto heeft gereden en daarom lijkt het bij u dus een grensgeval.

Wat valt onder de Bovag garantie?

Onder de garantie vallen gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of gebreken die niet waarneembaar waren bij de aankoop. Het moet echt gaan om een gebrek. Met andere woorden: het onderdeel is kapot en het voldoet niet meer aan de norm die de fabrikant heeft voorgeschreven. Bij slijtage van een onderdeel dat nog binnen de norm valt, is er geen sprake van een gebrek. Banden, ruiten, radio en accessoires vallen niet onder de garantie.

Remmen (blokken en schijven) vallen binnen de garantie, mits de auto nog niet aan het reguliere onderhoud toe is.