Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lage kilometerstand

Vraag gesteld door op 20 februari 2020

Ik ben van plan om een auto te kopen (Mercedes A klase 160 BlueEffenciency) uit 2010. De kilometerstand is maar 20.400 km. Ik vraag me af of dit juist positief of negatief is? De auto is goed onderhouden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Mercedes A-klasse van inmiddels 10 jaar oud met slechts 20.000 km op de teller.
 
Een autofabrikant hanteert het uitgangspunt dat een auto regelmatig gebruikt dient te worden. Daar is het onderhoudsschema ook op gericht. Gemiddeld zo'n 2.000 km op jaarbasis is zéér summier gebruik en stilstand is feitelijk ook achteruitgang. Een auto blijft beter in conditie door regelmatig te rijden dan langdurig stil te staan en is wellicht uitsluitend ingezet voor korte ritjes.
 
Maar er zijn natuurlijk verzachtende factoren. Misschien is de auto een binnenslaper geweest en niet in weer en wind aan de stoeprand. De verkoper kan misschien met de onderhoudsfacturen laten zien dat de auto altijd gericht onderhoud heeft gehad dat past bij summier gebruik. In zo'n geval zou je een extreem lage tellerstand nog positief kunnen nuanceren wanneer uit alles blijkt dat de auto wat staat en conditie betreft helemaal overeenkomstig een auto is met 20.000 km op de teller. Ondanks de leeftijd van 10 jaar.

Op anwb.nl vindt u - gebundeld op één pagina - meer relevante informatie over auto's.