Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Groepstocht naar Engeland met fietsers

Vraag gesteld door A.W.J.M. van Akkerveeken op 26 februari 2020

Wij gaan binnenkort met een groep van 25 fietsers naar Schotland om daar in het kader van de bevrijding, een hommage te gaan geven aan onze bevrijders.

We gaan met een groep, in colonne, van 25 fietsers met begeleiding van 2 motoren en een volgauto vanuit New Castle richting Berwick upon Tweed.
Nu was onze vraag of wij nog rekening moeten houden met bepaalde regels voor de fietsers / motoren en waar de volgauto aan moet voldoen om zonder problemen deze tocht te kunnen volbrengen.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag met een groep fietsers een fietstocht maken in Schotland. U wilt graag weten of u rekening moet houden met bijzondere regels. U wilt de groep fietser laten begeleiden door twee motorfietsen en een volgauto.

Uw vraag heeft betrekking op bijzondere verkeersregels voor fietsers en begeleiding in Schotland. Voor de beantwoording van deze vraag moet ik u doorverwijzen naar een de fietsersbond.

Graag verwijs ik u voor uw vraag naar de fietsersbond in Nederland of naar CyclingUK in het Verenigd Koninkrijk. Hier kunt u informatie inwinnen over de mogelijkheden om de door u voorgenomen tocht te organiseren.

Voor zover bij ons bekend zult u zich aan de normale verkeersregels moeten houden in Schotland. Een kolonne fietsers heeft in principe geen bijzondere status. De kolonne mag in beginsel dus worden doorkruist door ander verkeer en mag niet als kolonne een verkeerslicht passeren. Als het verkeerslicht halverwege de groep op rood springt zal dat deel van de groep dus moeten stoppen.

Uw plan wekt daarnaast de indruk, dat uw voornemen als evenement kan worden gezien. Hiervoor is mogelijk een vergunning nodig.

Ik wens u en uw medereizigers succes met de organisatie van de tocht.