Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gevolgschade reparatie

Vraag gesteld door op 19 februari 2020

Het probleem betreft een Peugeot 607 V6 uit december 2007. in september 2018 heb ik bij een km stand van 165.000 de distributieriem laten vervangen. Wegens een ratelgeluid dat de auto reeds geruime tijd vertoonde bij het starten en dat steeds prominenter werd, heeft de garage in overleg met mij de nokkenasverstellers mee vervangen daar de 'zaak' wegens het vervangen van de distributieriem toch al open lag.

De kosten van 2 nokkenasverstellers waren 693 euro. Het arbeidsloon was hiervoor niet specifiek vermeld maar het totale uurloon voor de komplete ingreep inclusief distributie, spanrollen set en waterpomp was 7 = 487 EURO.

Eind Januari 2020 is de auto wederom naar dezelfde garage gebracht ivm een olielekkage bij de kleppendeksel pakkingen. De KM stand was toen 191.500. De monteur deelde mij voor de reparatie mede dat het veel werk zou zijn en dat de nokkenas en distributie los moesten om alle pakkingen te repareren. NB de nokkenasverstellers zitten vast op de nokkenas. Na de reparatie begon het geratel weer bij het starten van de motor (koude start) en wordt elke dag prominenter. Voor deze reparatie was dit geratel geheel afwezig.

Mijn vraag is de volgende: hoe kan ik aantonen dat het teruggekeerde geratel een direct verband heeft met de reparatie van het olielek? Is de garage hiervoor aansprakelijk? Ik heb voor de reparatie een niet ratelende auto ter reparatie aangeboden en krijg een ratelende auto terug.

Wat is de procedure die ik moet volgen om deze schade hersteld en vergoed te krijgen door deze garage? Men is geen lid van de Bovag. Ik heb de garage reeds per mail van deze klacht op de hoogte gesteld maar nog geen reactie ontvangen.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Na een reparatie eind januari bij een garage vanwege een olielekkage bij de kleppendeksel pakkingen geeft de auto een ratelend geluid bij het starten van de motor. U heeft de garage een mail gestuurd maar deze heeft nog niet gereageerd. Uw vraag is wat de procedure is die u moet volgen om deze reparatie hersteld en vergoed te krijgen.

Geratel na reparatie

U dient met de auto naar de garage terug te gaan en aan te geven dat het geratel dat nu in de auto zit sinds de reparatie aanwezig is. Voordat u de auto naar de garage bracht, was dit geluid er nog niet. Met de reparatie van de olielekkage moeten veel onderdelen los worden gehaald en het is aannemelijk dat er iets mis is gegaan waardoor het geluid is ontstaan door de reparatie. Als het goed is, zal de garage dit onderzoeken.

Aansprakelijk stellen

Stel de garage aansprakelijk en geef hen de gelegenheid om te kijken waar dat geluid vandaan komt en/of om de aansprakelijkheidsverzekering van zijn bedrijf in te schakelen, zodat deze een expertise kan uitvoeren op de auto. U kunt hiervoor de modelbrief gebruiken die u vindt onder het stappenplan onderhoud en reparatie op onze website.