Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ford Focus 1.6 ecoboost 2012

Vraag gesteld door op 28 februari 2020

Al enige tijd kijk ik om me heen naar een andere auto. In veel autobladen en ook bij recencies van de ANWB las ik bij de introductie heel veel lovende verhalen over zowel de 3 cilinder als de 4 cilinder ecoboost motoren van Ford. Nu heb ik een Ford Focus 1.6 150 pk op het oog.

Echter diverse bladen maken melding van toch redelijk wat problemen bij de turbo ecoboost motor. Nu rijd ik een Ford met atmosferische motor. Het lijkt mij niet de bedoeling dat ik straks mijn motor de soep indraai omdat de sensor niet het koelvloeistof niveau bepaalt omdat het op een plek zit waar lucht wordt gemeten. Ook lees ik veel andere technische problemen. Zijn dit incidenten of dien ik wel degelijk rekening te houden met een kostenplaatje?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Ford Focus Ecoboost van 2012. U vraagt of de keuze voor de Ecoboost motor wel zo verstandig is.
 
Ik wil allereerst benadrukken dat er van de Focus in Nederland zo'n kwart miljoen exemplaren verkocht zijn en dat negatieve berichten naar verhouding nog weleens erger lijken dan misschien nodig. Maar de Focus van deze generatie is inderdaad niet helemaal vrij van technisch kritisch commentaar. Zie ook onze occasiontest met de nodige ervaringen van de Wegenwacht, met name op het gebied van de elektronica.
 
Voor de koelwaterlekkage van een lekkende O-ring heeft Ford wel actief wel z'n klanten aangeschreven voor een passende preventieve maatregel om in ieder geval oververhitting te voorkomen. Maar er zijn inderdaad incidenten bekend met vergaande gevolgen voor de motor door oververhitting met als oorsprong een lekkend O-ringetje van het koelsysteem.

Misschien geldt voor u én voor andere potentiële kopers dat het vóór de koop bekend moet zijn of de aanpassing ook verricht is én of de bewuste O-ring al vervangen is. Want de ingreep is voor eigen portemonnee best ingrijpend en nog véél meer wanneer het echt mis gaat. En dat is eigenlijk de enige technische motorische kanttekening. Want de auto heeft zeker niet de reputatie ''slecht'' te zijn.