Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Band kapot: altijd per 2 wisselen?

Vraag gesteld door op 17 februari 2020

Van onze winterbanden is na ca 4 seizoenen 1 achterband lek door een gat in de wang van de band. Dat mag niet gerepareerd worden ivm de veiligheid; dus ons is geadviseerd om de band te vervangen.

We hebben een Ford c-Max, met voorwiel aandrijving. Is het mogelijk om 1 achterband te vervangen of dienen beide banden op dezelfde as tegelijkertijd vervangen te worden? Ik lees hier online tegenovergestelde berichten over namelijk.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is om 1 achterband te vervangen van een Ford C Max. Het gaat om winterbanden die er 4 seizoenen onder zitten.

In Nederland is de minimale profieldiepte voor een winterband 1.6 mm en bestaat er geen regelgeving voor verschil in profieldiepte tussen links en rechts.

Een winterband wordt gezien als winterband, bijvoorbeeld in Oostenrijk, met minimaal 4 mm profiel. Uw banden hebben reeds 4 winters onder de auto gezeten. Mijn advies zou zijn om, als de profieldiepte tussen de nieuwe band en de oude band meer dan 2 mm afwijkt, 2 banden te vervangen.

Bij een groter verschil in profieldiepte kan de auto verschillend gedrag vertonen in een linker en een rechter bocht en dus onberekenbaar worden.