Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Electrisch rijden, hoe schoon?

Vraag gesteld door H.J. Becu op 3 februari 2020

Om het "schone" van electrisch rijden precies te weten hier aan u 2 vragen: Is de geleverde electriciteit van de laadpalen altijd "schoon", en worden de accu's van electrische auto's fair trade vervaardigd en worden de oude accu's volgens de geldende milieuregels ontmanteld?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

De stroom die uit een stopcontact of uit een laadpaal komt is altijd een mix van groene stroom en stroom die op een andere wijze is verkregen. Tenzij deze uit een eigen bron, zoals zonnepanelen of een samen aangeschafte windmolen, komt. Nederland loopt internationaal gezien achter met de opwekking van stroom door zon, wind en dergelijke.

De productie van accu's voor elektrische auto's is niet altijd even inzichtelijk. Net zoals de productie van olie komen grondstoffen voor accu's deels uit landen waar weinig grip op is. Fair trade accu's zijn er niet. De productie van accu's gaat meer in Europa plaats vinden en er komen alternatieven voor grondstoffen als kobalt.

Er worden nog nauwelijks gebruikte accupakketen ontmanteld omdat ze veel langer mee gaan dan aanvankelijk werd gedacht (misschien een auto-leven lang, maar dat moet de tijd ons leren) en accu's nog een tweede leven kunnen krijgen. Op elektrisch rijden hoe groen is het gaan we uitgebreider op deze onderwerpen in.