Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Claxon stuk! Garantie? Nooit of zelden gebruikt!

Vraag gesteld door W. Frantzen op 13 februari 2020

Is het normaal dat een claxon stuk gaat bij een auto van 5 jaar oud? Een claxon die nooit of zelden gebruikt wordt? Het betreft een Ford Cmax. Dit kostte 194 euro.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw inmiddels 5 jaar oude Ford C-Max blijkt een defecte claxon te hebben. U vraagt zich af of dit wel een normale levensduur is.

Een claxon zal je in de regel niet gauw verslijten en beschouw ik dit na 5 jaar als een buitensporig gebrek. Ik weet niet wat de reden van het defect is maar zonder externe oorzaak hoeft u een spontaan defect geraakte claxon niet te verwachten. Ik hoop dat uw dealer daarom minimaal met een coulant voorstel komt óf dit bij voorkeur onder garantie kosteloos herstelt. Formeel zou je kunnen zeggen dat het product non-conform is en dat van normale gebruikersslijtage geen sprake zou zijn. Een volledige vergoeding zou u zelfs dan kunnen afdwingen, eventueel via de Geschillencommissie.

Hopelijk wordt er een tevredenstellend voorstel gedaan door uw dealer. Mocht dat niet het geval zijn, raadpleeg dan ons Stappenplan klachten na aankoop met o.a. ook modelbrieven om de dealer eventueel in gebreke te stellen.