Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk koppel rijdt nog comfortabel in de bergen

Vraag gesteld door op 26 januari 2020

Momenteel rijden wij nog een Opel Zafira 1.8 uit 2005 met koppel 170 Nm en max trekgewicht 1300 kg. Onze caravan is een Hobby de Luxe 400KB (max beladen gewicht 1150 kg). WIj merken dat onze auto afgelopen jaar in de Vogezen al steeds moest terugschakelen als we op de snelweg moesten klimmen. We overwegen een andere auto maar willen nu wel een auto die minder moeite zal hebben in de bergen. Omdat we de auto de rest van het jaar niet veel gebruiken willen we eigenlijk ook geen dure SUV met hoog koppel van 250 NM en trekkracht van 2.000 kilo kopen. Je weet dan natuurlijk zeker dat hij de caravan goed zal trekken maar deze auto's zijn duurder in aanschaf en wegenbelasting. We overwegen nu een Volkswagen Golf Sportvan uit 2015 aan te schaffen. Deze mag 1400 kg trekken en heeft een koppel van 200 nm. Dat is 30 nm meer dan we nu hebben. We vragen ons echter af of dat voldoende zal zijn om comfortabel genoeg in de bergen te rijden. Of dat er dan toch een hoger koppel nodig is. Kunt u hier iets over zeggen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde VW Sportsvan een geschikte vervanger is voor uw huidige auto. Met name vanwege het caravangewicht van beladen 1150 kg.
 
Vermoedelijk betreft het de VOLKSWAGEN GOLF SPORTSVAN 1.4TSI 92KW die inderdaad een koppel heeft van 200 Nm bij 1.400 tpm. Ik kan u wat prestaties betreft alleen maar geruststellen. Als trekauto is wat mij betreft het oordeel ''goed/zeer goed'' en zou deze VW op een max. hellingspercentage van 18 % vanuit stilstand nog weg moeten kunnen komen.

In vergelijking met uw huidige auto gaat u er ook op vooruit, met name ook vanwege veel trekkracht dat al beschikbaar komt bij een laag toerental. Overweegt u een andere auto te kopen en vraagt u zich af welke caravan daar het beste bij past. Selecteer de auto en bekijk welke caravan het beste bij uw auto past met het ANWB caravantrek programma.
 

Reacties

G. Nievergeld

Auteur - 8 maart 2024

Wij hebben Golf Sportsvan  dsg 7 automaat van 110 kw(150 pk).
Doet het uitstekend met onze Hobby van 1350kg. De auto mag 1500 kilo(technische massa, geremd) trekken.