Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak spontaan defect

Vraag gesteld door op 22 januari 2020

Ma. 13 jan. jl. brachten wij onze Peugeot 3008 ST 1.6 VTI bouwjaar 2011, km. stand 150.000 voor een onderhoudsbeurt naar de dealer/garage. Omdat de in de gebruikelijke diagnose geadviseerde reparaties (remblokken, olielekkage klepdeksel en lekkage pakking oliefilterhuis) die dag niet meer uitgevoerd konden worden werd een nieuwe afspraak gemaakt (voor vandaag 23 jan.) om deze alsnog uit te voeren en kregen we de auto voor de tussentijd mee.

Jl. do. 16 jan. begon de auto plotseling na het schakelen naar de vijfde versnelling hard te ratelen, en vervolgens ook in de andere versnellingen. We zijn door een bergingsdienst vanaf een parkeerterrein langs de A2 weggesleept. Vandaag stelt de dealer/garage in een nieuw diagnose rapport "versnellingsbak defect" en "vervangen versnellingsbak € 3400,=". Er wordt niet aangegeven wát er precies kapot is in/aan de versnellingsbak.

Ons standpunt is dat de garage ons de auto niet had moeten meegeven omdat men op 13 jan.had
moeten/kunnen weten dat er iets met de versnellingsbak aan de hand was. Is dat juist? Volgens ons zijn de mogelijke oorzaken van een dreigende defecte versnellingsbak in het kader van een reparatie-diagnose in de werkplaats te detecteren. Morgen 24 jan. 's middags bespreken we dit bij de dealer-garage. Gaarne uw advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Nadat uw garage tijdens een bepaalde onderhoudsbeurt extra noodzakelijke reparaties moest ondergaan is er een nieuwe afspraak gemaakt.
 
De genoemde extra werkzaamheden kan ik niet relateren aan de versnellingsbak schade. U verwijt uw garage dat de auto voor de tussentijdse periode is meegegeven en dat dit achteraf te risicovol is gebleken. Dat zou wat mij betreft volkomen terecht zijn wanneer er ten tijde van de beurt al een versnellingsbak probleem was gesignaleerd of had moeten worden. Ik maak uit uw verhaal niet op dat u zich al met een versnellingsbak gerelateerde klacht had gemeld voor nader aandacht ten tijde van de beurt. Verder zie ik in de lijst van de nog uit te voeren werkzaamheden niets dat enigszins richting de versnellingsbak wijst. Dus er is eigenlijk niet iets aantoonbaars waaruit blijkt dat de garage dit had moeten weten. Dat maakt uw positie daardoor best zwak en kan de garage dit ook verklaren als een spontaan defect.
 
Ik kan op afstand niet vaststellen wat er defect is. Maar mogelijk een hoofdaslager die spontaan de geest heeft gegeven. Soms laat deze zich aankondigen door een brommend bijgeluid,maar deze zou ook spontaan defect kunnen gaan. Er kan inwendig ook iets afgebroken zijn maar voor de exacte oorzaak zal de bak dan gedemonteerd en open moeten. Revisie wordt echter door reguliere garages steeds minder uitgevoerd vanwege de hoge arbeidskosten. Dan is een complete vervanging vaak sneller, minder risicovol en soms ook goedkoper. Het genoemde bedrag lijkt me ook alleszins redelijk.
 
Dat neemt niet weg dat gezien de nog relatief lage kilometerstand dit gerust als een buitensporig gebrek beschouwd mag worden. Misschien dat u bij het gesprek dat nog kunt aanhalen met de hoop dat men nog bereid is ter compensatie wat water bij de wijn te doen. Verder zou u ook kunnen vragen of er bij de laatste beurt ook een proefrit is gemaakt. In zo'n geval zou je bepaalde voortekenen mogelijk kunnen opmerken. Wanneer de garage echter beweert dat er toen niks aan de hand was, sta je machteloos in deze situatie. Er is immers geen bewijs dat er al een gebrek aanwezig was dat de garage had moeten opmerken en adviseren niet meer te rijden.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.