Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs einddatum na mijn 75ste verjaardag

Vraag gesteld door op 27 januari 2020

Mijn geboortedatum is 10-4-1945, ik word dus op 10-4-2020 75 jaar.
De geldigheid van mijn rijbewijs is (4a) 30-3-2016 tot (4b) 30-3-2021.
Klopt het dat ik pas volgend jaar mijn rijbewijs moet verlengen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

U heeft een vraag over het verlengen van uw rijbewijs. U wordt binnenkort 75 jaar. U vraagt zich af wanneer u het rijbewijs moet verlengen.

Om het rijbewijs te behouden en te blijven rijden moet u uw rijbewijs verlengen vóór de vervaldatum. Dat u eerder dan de vervaldatum 75 jaar wordt heeft hierop geen invloed.

Rijbewijs verlengen 65+
Een rijbewijs wordt in principe steeds voor 10 jaar afgegeven. Voor bepaalde categorieën en bestuurders vanaf 70 jaar is het rijbewijs steeds 5 jaar geldig. Voor bestuurders van 75 jaar en ouder geldt voor de geldigheid van het rijbewijs een aparte regeling. Bij de eerstvolgende verlenging moet dan steeds een eigen verklaring worden ingevuld en een medische keuring worden ondergaan. Bij goedkeuring wordt het rijbewijs dan weer voor 5 jaar afgegeven.

Let op, het CBR heeft grote moeite met het verwerken van medische verklaringen. Uw rijbewijs verloopt over 1 jaar en 2 maanden. Ik raad u aan het contact op te nemen met het CBR en de aanwijzingen op te volgen. Het algemene advies is om niet te vroeg het nieuwe rijbewijs (en de medische keuring) aan te vragen.

Conclusie
U heeft uw rijbewijs aangevraagd toen u 70 jaar en 11 maanden oud was. Het rijbewijs is toen dus voor 5 jaar afgegeven en verloopt als u 75 jaar en 11 maanden oud bent. Uw rijbewijs is geldig tot die datum. Bij de eerstvolgende verlenging zult vanwege de leeftijd een medische keuring moeten ondergaan om het rijbewijs te behouden.

Voor meer informatie over het behouden van het rijbewijs verwijs ik u graag naar onze website.