Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik te hoog?

Vraag gesteld door M. Valk op 26 januari 2020

Ik heb in september een occasion VW golf 1.6 tdi aangeschaft. Ik heb er sindsdien zo'n 10.000 km mee gereden. Ik heb al 1 liter motorolie moeten bijvullen. Ik heb de garage gecontracteerd over dit olieverbruik. Bij de garage zeggen ze dat een verbruik van 1 liter op 2000 km nog acceptabel is. Ik heb nu nog garantie en ben bang dat er na het verstrijken van de garantieperiode toch motorschade blijkt te zijn met alle kosten van dien.

Ik zou graag advies krijgen hoe te handelen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft in september 2019 een occasion Volkswagen Golf 1.6 aangeschatf. Na 10.000 kilometer rijden heeft u inmiddels 1 liter olie moeten bijvullen.
 
Volkswagen en de aanverwante modellen hanteren een maximaal verbruik van wat uw garage meldt. Uiteraard is die fabrieksopgave altijd nogal naar eigen behoefte aan de hoge kant, maar wanneer 1 liter op 10.000 km het geconstateerde verbruik is dan is dat normaal en niet buitensporig. Uiteraard zijn er auto's die tussen de onderhoudsbeurten ogenschijnlijk niet verbruiken. Maar gezien ook de fabrieksopgave is olieverbruik per definitie relatief normaal, maar dient binnen de perken te blijven. Dat is het absoluut in uw geval en wat mij betreft een verbruik waar u geen zorgen om hoeft te hebben.