Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe auto met gebreken

Vraag gesteld door op 13 januari 2020

Ik heb een nieuwe Mini Cooper gekocht. Na het inslijten van de remblokken (3000 km) ging de auto een ijzer geluid /piepen bij file rijden (5 km per uur) zeer irritant. Echter alleen bij droog weer, bij regen geen last. De dealer zegt dat dat soms voorkomt niks aan te doen! Moet ik dat accepteren?? Verder is na de update de spraakfunctie gestoord van gps en ik moet nu tot eind maart wachten op nieuwe update! Geen garantie dat het dan wel werkt! Intussen halen ze versterker los.
Kan dit zo maar allemaal???

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw nieuwe Mini Cooper laat soms een metaalachtig geluid horen bij het remmen en de spraakfunctie stoort na een recente update.
 
Wat het laatste betreft is er per definitie sprake van een gebrek. De spraakfunctie heeft immers zonder storen kunnen functioneren en na de update ineens niet meer. Wat herstel betreft mag je verwachten dat de verantwoordelijke dealer snel en efficiënt dit oplost. Maar ik begrijp dat een oplossing nog niet voorhanden is en dat dit hopelijk middels een recente update weer wordt rechtgetrokken. Ik denk dat het redelijk en billijk is wanneer u uw dealer de gelegenheid geeft om de update in maart uit te laten voeren, maar dat dit wel het gewenste resultaat zal opleveren. Wanneer dat niet het geval blijkt is er wat mij betreft sprake van garantie en non-conformiteit en zou u uw garage in gebreken kunnen stellen. Maar tot maart wachten is helaas onvermijdelijk; een andere oplossing is immers nu toch niet voorhanden.
 
Ik begrijp dat het bijgeluid van de remmen alleen bij droog weer speelt. Wanneer dat héél incidenteel het geval is en de garage het ook niet kan waarnemen, kan ik me voorstellen dat de garage daar niet actief iets mee gaat doen. Het betreft immers een wrijvingsgeluid tussen remblok en schijf dat verder onschuldig is. Vergelijkbaar met een natte vinger over de rand van een glas. Maar wanneer het toch nadrukkelijk aanwezig is en het voor de garage ook duidelijk hoorbaar is, hoort dit nadrukkelijke bijgeluid er simpelweg niet in. Ik denk dat met een set nieuwe remblokken en schoongemaakte remschijven dat dan weer simpel opgelost is. Het heeft er immers niet ingezeten en kan er om die reden daarom ook uit.
 
Ik hoop dat er vooral voor het eerst genoemde probleem in ieder geval in maart een oplossing komt. Het remgeluid moet toch met niet al te veel energie opgelost kunnen worden. Het zou mooi zijn wanneer de dealer dat voor u regelt zodat u in ieder geval zonder bijgeluid in maart naar de update kunt.
 
Misschien in dit stadium nog een tikkeltje voorbarig maar zie ons Stappenplan Klachten Na Aankoop wanneer de genoemde verschijnselen niet naar tevredenheid worden opgelost. U zou ook nu kunnen overwegen een ingebrekestelling te richten aan de dealer, om misschien een definitief herstel daardoor toch wat nadrukkelijker en dwingender te maken.