Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Licht ratelend geluid bij koude start

Vraag gesteld door op 14 januari 2020

Mijn VW Golf uit 2010 (1.4 TSI) laat sinds een paar weken bij een koude start een soort licht ratelend geluid horen. Dat is vooral als ik gas geef met een koude motor. Zodra de motor wat warmer wordt, na ongeveer 2-3 minuten is dit geluid weg. Ik heb het oliepijl gecontroleerd en deze is op 80-85% en de distributieketting is al een keer vervangen. Wat zou het kunnen zijn?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meldt een licht ratelend geluid na een koude start van uw Volkswagen uit 2010 met 1.4 TSI-motor. Het geluid houdt een paar minuten aan.

Een TSI motor die bij de koudstart kort ratelt maar verder geruisloos z'n werk doet is min of meer wel een vooraankondiging van een gerekte ketting. Een VW dealer communiceerde een maximale duur van drie seconden dat dit bijgeluid hoorbaar zou mogen zijn. Anders is ingrijpen noodzakelijk. Het lijkt me wel in dit stadium dus zinvol de leverende garage te confronteren met dit bijgeluid.

Via de boordcomputer kan de dealer de slijtage van de ketting uitlezen. Als daaruit blijkt dat de ketting opgerekt is, dan kan een advies voor vervanging volgen, afhankelijk van de mate van slijtage. Het hoeft niet te betekenen dat u op het dashboard ook een melding krijgt.

Als het geluid als een distributie gebrek is vastgesteld, moet u écht aansturen op een volledige vergoeding bij de verantwoordelijke dealer. Deze ketting met spanner en geleiders is al een keer vervangen en zou u een langere levensduur mogen verwachten. Voor aanvullende hulp adviseer ik u onze pagina Klachten Na Aankoop te raadplegen. Eventueel ook voor modelbrieven om uw dealer op basis van non-conformiteit aansprakelijk te stellen voor een buitensporig vroeg defect.