Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koplampen

Vraag gesteld door E.G. Dekker op 13 januari 2020

Voor een betere lichtopbrengst wil ik Ledlampen laten monteren. Maar er wordt gezegd dat Xenon en Ledlampen niet toegelaten zijn in Nederland, omdat er geen keurmerk is. Is dit waar?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over after-market ledverlichting ter vervanging van bestaande halogeenlampen. Gebruik van LED of Xenonlampen in het bestaande armatuur kan in strijd zijn met Europese regelgeving. De auto is typegoedgekeurd met halogeenlampen. Ook hebben LED bulbs met fittingen voor bestaande armaturen geen E-keurmerk.

LED heeft wel voordelen ten opzichte van halogeenlampen. De levensduur is langer en dat bevordert de veiligheid. Als de lampen verder zouden voldoen aan dezelfde eisen als lampen die wél een E-keurmerk krijgen (lichtopbrengst, passend voor de armaturen dus geen afwijkingen in lichtbundel, geen verblinding) dan zie ik er wel voordelen in. Maar op dit moment staat de regelgeving gebruik van deze lampen nog tegen. Bij de productinformatie van deze lampen staat ook vermeld dat ze niet mogen worden gebruikt op de openbare weg.

Wanneer de geplaatste LED lampen wat lichtbeeld, afstelling en kleur voldoen aan de APK regelgeving hoeft dat niet het probleem te zijn. Maar formeel is het dus niet toegestaan en is ons advies uitsluitend de lampen te gebruiken die bestemd zijn voor het betreffende armatuur.

 

============

Update (november 2023)
Het antwoord van de RDW op de vraag of het vervangen van voertuigverlichting door LED-lampen is toegestaan in Nederland vindt u hier: Mag je halogeen autoverlichting vervangen door LED-lampen? | ANWB