Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Foutmelding display

Vraag gesteld door J. van den Heuvel op 12 januari 2020

Bij mijn Suzuki s-cross van 2018 doet zich het vlg probleem voor;wekelijks rijdend op de A28 tussen Amersfoort en Utrecht verschijnt op een willekeurig moment plek of tijd de melding in het display en een knipperend gevaren driehoekje in oranje met de melding "radar brake support temporarily disabled"met uitval van het noodrem systeem en adaptieve cruise control.
Deze melding is pas te resetten door de motor uit te zetten en opnieuw te starten, in mijn geval een parkeerplaats aan de A12 ongeveer 30 km verder,al die tijd rij ik dus zonder het genoemde  genoemde veiligheid systeem en een irritant knipperend oranje display.Dit alles is al 2 jaar gaande, de dealer en importeur zeggen dat het niet aan de auto ligt en het exemplarisch is en er maar mee moet leren leven.
Een ongeveer vergelijkbaar geval heb ik gevonden op https:juridischforum.bel/viewtopic.php?t=103370
Maar dit gaat over de Suzuki Vitara en schijnt inmiddels te zijn opgelost en vlg de dealer niet toepasbaar voor mijn auto. Wat nu ????

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U geeft aan dat er regelmatig tijdens het rijden op een willekeurig moment de melding "radar brake support temporarily disasbled" verschijnt. Deze melding kunt u pas resetten door de motor uit te zetten en opnieuw op te starten. De dealer én importeur geven aan dat het niet aan de auto ligt en u er maar mee moet leren leven.
Goed dat u dit meldt. Vermoedelijk heeft dit met het noodremsysteem van uw auto te maken.

Naar aanleiding van een oproep in de Kampioen van augustus 2019 hebben we meer van dit soort signalen ontvangen. Het probleem vindt niet alleen plaats bij de Suzuki. Eigenlijk werden alle grote automerken hierin wel genoemd. Het is duidelijk dat de noodremsystemen niet altijd volledig betrouwbaar werken en dit probleem vraagt dus om aandacht.

De ANWB heeft deze informatie dan ook gedeeld met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en brancheorganisaties zoals de BOVAG en de RAI. Wij zullen uw ervaring hierin meenemen. Met name uw opmerking dat de dealer en importeur aangeven dat het niet aan de auto ligt en u er maar mee moet leren leven. Het mag in onze ogen niet zo zijn, dat automobilisten met een potentieel verkeersgevaarlijjke storing weer weg worden gestuurd.


We adviseren u dan ook om nogmaals contact op te nemen, gezien ons onderzoek, met uw dealer om aan te geven dat u het ongemak lastig vindt om te accepteren.